0
Tarjouskori
Korissa ei ole yhtään tuotetta
Jatka selailua

elokuu 31, 2021

Kunnat vastaavat liikkumattomuuden kustannuksiin ulkokuntosaleilla

Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ja huono kunto aiheuttavat yhteiskunnalle suoria terveydenhuollon kustannuksia ja tuottavuuden kustannuksia yhteensä 3,2–7,5 miljardia euroa* vuodessa. Useat kunnat ovat reagoineet tarpeeseen ja panostaneet laajoihin liikkumisohjelmiin, joissa merkittävässä roolissa on kaikille saavutettavissa olevien liikuntapalveluiden, kuten ilmaisten ulkokuntosalien, tarjoaminen.

“Kaikki tuntevat ne omalla painolla toimivat ulkokuntosalilaitteet, joita on jo vuosia ollut kuntoreittien varsilla. Perinteistä kuntosalitreeniä laitteet eivät kuitenkaan ole korvanneet”, kertoo Sami Kaivola, David-ulkokuntoilulaitteiden valmistajan, kotimaisen Omnigym Oy:n toiminnoista vastaava operatiivinen johtaja.

Tähän tarpeeseen syntyikin Helsingin kaupungin toimeksiannosta vuonna 2015 Davidin ulkokuntosalikonsepti, jonka myötä ulkona voi nyt treenata yhtä tehokkaasti kuin sisäkuntosaleilla. Kotimaisia Davidin laitteita löytyy jo yli 170 kohteesta Suomessa ja Euroopassa, laitteitakin on myyty jo yli 1 000 kappaletta. David eroaa perinteisistä ulkokuntosalilaitteista säädettävillä vastuksilla, joiden mekanismi on patentoitu. Laitteissa on myös biomekaanisesti optimoitu liike- ja kuormitusmallinnus, joka auttaa käyttäjää suorittamaan liikeradan oikein, turvallisesti ja tehokkaasti. Huolella suunniteltu pintamateriaali mahdollistaa säänkestävyyden.

“Laitteidemme tehoa tutkitaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Myös eri vuodenaikoja kestävät pintamateriaalit ovat vuosien kehitystyön tulosta. Meille on tärkeää, että laitteet täyttävät korkeimmatkin laatu- ja turvallisuuskriteerit”, Kaivola tiivistää.

Turussa valmistettavat David-laitteet on suunniteltu pitkäikäisiksi ja vain vähän kuluvia osia sisältäviksi.

“Laitteiden huoltotarve on vähäinen ja kaikkiin liikkuviin osiin on saatavuustakuu. Haluamme auttaa kuntia tekemään järkeviä panostuksia kuntalaisten hyvinvointiin – ja liikuntapaikkojen elinkaarta tuleekin miettiä monelta kantilta”, toteaa Kaivola.

Laitteiden käyttöaste ratkaisee investoinnin takaisinmaksun

Osa Davidin suosiota on ollut panostukset laitteiden käytön helppouteen. Vastukset voi säätää omaan tarpeeseen sopivaksi ja lisäksi laitteissa on selkeät käyttöohjeet. QR-koodien kautta käyttäjä voi halutessaan skannata puhelimellaan selkeän opasvideon laitteen turvallisesta käytöstä sekä säätömahdollisuuksista.

Tuotteita kehitetään jatkuvasti myös käyttäjäpalautteen pohjalta ja tavoitteena on, että vuodesta 2022 kunnat voivat halutessaan mitata laitteiden käyttöastetta niihin sijoitettujen liikettä mittaavien sensorien avulla.

“Jotta investoinnin takaisinmaksua voidaan arvioida todenmukaisesti, on tärkeää tietää, kuinka paljon ja kuinka usein laitteet ovat liikkeessä.”

Kunnat panostavat mielellään hankintoihin, joita asukkaat todella käyttävät. Esimerkiksi Lappeenrannan alueelta löytyy jo kymmenen David-ulkokuntosalia ja pääkaupunkiseudulta noin viisikymmentä ja luku kasvaa jatkuvasti. Meneillään oleva Omnigym Oy:n käynnistämän Lisää liikettä kuntaan -hankkeen kuuden viikon ilmainen kokeilujakso mahdollistaa kunnille käyttäjämäärien ja liikuntapaikan vetovoiman selvittämisen, johon vaikuttaa merkittävästi ulkokuntosalin sijainti.

Kaivola kertookin, että monesti Davidin laitteita tilataan ulkoilureittien ja leikkipuistojen yhteyteen.

“Laitteet eivät mahdollista ainoastaan matalan kynnyksen liikuntaa, vaan toimivat myös alueen yhteisöllisyyden lisääjänä ja ehkäisevät syrjäytymistä. Yhteiset ulkoilualueet tuovat yhteen niin ikäihmiset, kuntoilijat kuin vaikkapa lapsiperheet.”

Omnigym Oy on osa Puuha Group Oy:tä.

*lähde: Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 3/18

  

 

 

Sivukartta