0
Tarjouskori
Korissa ei ole yhtään tuotetta
Jatka selailua

tammikuu 11, 2022

Tuore tutkimus paljastaa – Ulkokuntosalilla treenaaminen voi olla yhtä tehokasta kuin sisäkuntosalilla

David-ulkoliikuntalaitteiden tarina juontaa juurensa 1980-luvulle, jolloin samanmerkkisiä sisäkuntosalilaitteita alettiin kehittää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Alusta asti laitesuunnittelussa huomioitiin korkeat laatuvaatimukset, jotta käyttäjät saisivat maksimaalisen treenivasteen.

Vuonna 2014 Helsingin kaupungin toimeksiannosta alkoi suunnittelu ulkokäyttöön soveltuvasta laitesarjasta, jotta kuntalaisille mahdollistettaisiin ympärivuotinen, maksuton liikuntamuoto.  Aiemmin ulkoliikuntapaikoilla on totuttu näkemään nostotukkeja sekä kehon omalla painolla toimivia laitteita, joista puuttuu säädeltävyys.

Erityistä Davidin laitteissa on biomekaanisesti oikein suunniteltu liikerata sekä niiden patentoitu vastuksen säädeltävyys, jonka avulla pystytään helposti muuttamaan kuormituksen määrää. Vakioitu liikerata tukee oikean liikkeen suorittamista, jolloin liike kohdistuu juuri oikeisiin lihaksiin. Näiden ansiosta laitteiden käyttö on turvallista vasta-alkajille ja toisaalta riittävän tehokasta vaativillekin aktiiviurheilijoille.

Tutkitusti tehokkaat ja turvalliset ulkoliikuntalaitteet

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Keijo Häkkinen kertoo, että syksyllä 2021 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin jalkakyykky- ja penkkipunnerrusliikkeiden yksittäisten toistojen aikaista suoritustekniikkaa lihasaktiivisuuksien ja voimantuoton mittauksilla liikeratojen eri vaiheissa.

Lisäksi tutkittiin laitteilla tehtävän tietoisesti kuormittavan yksittäisen voimaharjoituksen aiheuttamaa väsymystä ja vaikutuksia suorituskykyyn ja väsymyksestä palautumiseen. Näitä David-laitteilla saatuja tuloksia verrattiin vastaaviin suorituksiin Smith-kiskopunnerruslaitteilla tehtynä, joita löytyy tyypillisesti kuntosaleilta. 

“Tutkimustulosten johtopäätöksenä voidaan todeta mukana olleiden ulkokuntosalilaitteiden soveltuvan sekä biomekaanisilta vaatimuksiltaan että aiheuttamiltaan fysiologisilta vasteiltaan hyvin esimerkiksi lihasvoiman ja lihasmassan kehittämiseen sekä kuntoilijoiden että myös urheilijoiden tarpeisiin”, Häkkinen tiivistää.

Häkkinen iloitsee, että kiinnostus ulkoliikuntalaitteita kohtaan tuntuu olevan jatkuvasti kasvussa, mikä näkyi myös Jyväskylässä lokakuussa 2021 pidetyssä kansainvälisessä tieteellisessä keskustelutilaisuudessa. Erityisesti laitteen kuormituksen säätömahdollisuus herätti ihastusta osallistujien keskuudessa.

Omnigymille tulokset laitteiden tehokkuudesta on hyvin merkittävä asia.  

“Saimme nyt tieteellistä vahvistusta siitä, mitä tinkimättömällä työllä laitteiden suunnittelussa ja tuotekehityksessä on saavutettu. Haluamme laitteen käyttäjäkokemuksen olevan niin hyvä, että se saa käyttäjät palaamaan takaisin. Näin investointi maksaa itsensä takaisin”, iloitsee Omnigymin operatiivinen johtaja Sami Kaivola.

Laitteista onkin tullut lyhyessä ajassa hyvin suosittuja. Tällä hetkellä Suomesta löytyy David-ulkoliikuntalaitteita jo yli 170 ulkoliikuntapaikalta, minkä lisäksi Euroopassa on noin 50 ulkokuntosalia ja lisää avataan jatkuvasti.

Kaivola arvioi, että erityisesti korona-aika on antanut sysäyksen kunnille miettiä vaihtoehtoja perinteisille sisäliikuntamuodoille. 

“Kuntalaisten fyysinen aktiivisuus ja hyvinvointi näkyy kunnalle suoraan terveydenhuollon kustannuksissa sekä asuinalueiden houkuttelevuuden lisäämisessä.” 

In English

 

Sivukartta