0
Tarjouskori
Korissa ei ole yhtään tuotetta
Jatka selailua

lokakuu 14, 2022

Ulos leikkimään ja liikkumaan

Sekä aikuiset että lapset viettävät nykyään suurimman osan ajasta sisätiloissa. Teknologia kaikkine eri laitteineen syö aikaamme ja passivoi. Liikkumisesta ja ulkoilemaan lähtemisestä on tullut ennakkoon suunniteltava suoritus, kun sen pitäisi kuulua automaattisesti jokaiseen päivään. Pandemia-aika lisäsi ulkona liikkumista merkittävästi, ja kunnat, kaupungit ja muut eri tahot ovatkin viime aikoina panostaneet erilaisiin lähiliikunta- ja ulkokuntoilupisteisiin. Erityisesti matalan kynnyksen liikuntapalvelut ihmisten normaaleilla ulkoilureiteillä lisäävät liikkumista ja houkuttelevat viettämään aikaa ulkona.

Liikkumattomuus vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen sekä aikuisilla että lapsilla. Erityisesti lapsilla ulkoilun ja liikunnan puutteen on todettu lisäävän keskittymishäiriöitä, ylipainoa, ahdistusta ja riippuvuutta elektronisiin laitteisiin. Luonnossa liikkumisella on myös merkitystä vastustuskyvyn ylläpidossa luonnollisille mikrobeille altistumisen myötä. Monen aikuisenkin työ keskittyy sisätiloihin erilaisia näyttöjä tuijottaen, jolloin esimerkiksi aivojen hyvinvoinnin kannalta tauot ja vapaa-aika ulkoilmassa liikkuen ovat olennaisia.

Uni on tärkeää kaiken ikäisille palautumisen, jaksamisen ja oppimisen vuoksi. Aktiivinen ulkona vietetty aika parantaa unen laatua ja alentaa stressiä, mikä heijastuu kaikkeen muuhun tekemiseen. Yhteiset liikunta- ja leikkihetket ulkona perheen tai ystävien kesken vahvistavat sosiaalisia suhteita ja perhesiteitä. Nämä hetket muodostavat usein myös vahvoja muistoja lapsille ja mahdollistavat uusien asioiden kokemisen ja oppimisen. Sosiaalisten suhteiden vahvistaminen ja ylläpitäminen puolestaan ehkäisee syrjäytymistä ja sen mukanaan tuomia ongelmia kuten masennusta ja yksinäisyyttä.

Ulkoleikit ja -liikunta hyödyttävät siis jokaista elämäntilanteesta, iästä ja lähtökohdasta riippumatta. Uusien tapojen ja toimintamallien omaksuminen vaatii päättäväisyyttä ja aikaakin, mutta toisaalta jo pienikin liikunnan lisääminen tuo hyötyjä. Kauppareissu kävellen, kierros leikkipuiston kautta, leuanvetoja koiraa ulkoiluttaessa, viikkopalaveri ulkona liikkuen tai harrastusporukan leikkimielinen liikuntakisa – mahdollisuuksia on paljon ja ulkoilusääkin vain asennekysymys.

Lähteitä:
UKK Instituutti
Aikakauskirja Duodecim


​​​​​​
 

Sivukartta